top of page
Search

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pemetaan Udara & Perniagaan Kaji Selidik

Updated: Sep 6, 2019

Teknologi UAV telah membolehkan beberapa industri meneroka bagaimana teknologi ini dapat memberikan nilai. Untuk menentukan sama ada pelaburan dalam teknologi UAV pilihan yang tepat untuk juru ukur, adalah penting untuk memahami apa yang boleh dilakukan UAV untuk perniagaan tinjauan anda.


Pendekatan Kebanyakan firma kaji selidik UAV melibatkan tiga aspek teknologi; UAV dengan kamera. perisian autopilot, dan perisian pemprosesan imej. Ramai individu dan syarikat menggabungkan perkara ini sendiri tanpa pengalaman yang cukup dan keupayaan dalaman, yang boleh menjadi suatu cabaran dan mahal. Apabila sebuah organisasi cuba menyusun program dron itu sendiri, mereka berisiko menghasilkan data yang kurang elok, menjalankan operasi yang kurang dikreditasikan dan senario kes terburuk, menyebabkan kemalangan. Inilah sebabnya mengapa juru ukur perlu mempertimbangkan pilihan terbaik mengenai bagaimana mereka boleh memanfaatkan teknologi dron.


Masa Pemprosesan Walaupun dron mungkin salah satu alat untuk digunakan oleh juru ukur, ia adalah satu yang sangat berguna. Kebanyakan juru ukur dapat menyelesaikan pekerjaan dalam masa 60% lebih cepat daripada kaedah terestrial konvensional yang mereka kerap menggunakan.

Pengendali yang mahir dengan komputer yang mempunyai kualiti bagus boleh memproses data ke dalam kawalan tanah yang diperbetulkan, 'arthophoto georeferenced' dan model permukaan dalam beberapa jam. Walau bagaimanapun, ia memerlukan pengalaman yang luas untuk mencapai tahap kemahiran tersebut. Oleh itu juru ukur perlu dilatih melalui kursus dan terus memperbaharui alat yang mereka ada.
Commentaires


bottom of page