top of page
Search

Jalan Lebih Baik Dengan Drons

Updated: Sep 6, 2019

Kemajuan teknologi dron, didorong dengan kemajuan elektronik dan kejuruteraan telah membolehkan penggunaan dalam pelbagai industri yang relevan. Dalam kejuruteraan awam dan pembinaan jalan raya, "laluan terakhir" merupakan cabaran utama dalam perlaksanaan pembangunan. Akses "laluan terakhir" merujuk jalan ke destinasi akhir untuk komuniti, ladang, pasar dan sekolah atau klinik. Banyak komuniti di seluruh dunia menghadapi akses jalan yang tidak baik, sama seperti di Malaysia, dimana akses ini mengurangkan peluang ekonomi dan sosial, sama ada membawa produk ke pasaran, menghantar anak-anak ke sekolah atau ke klinik. Ia sangat mencabar untuk membina akses laluan terakhir.


Bolehkah Dron Teknologi Membuat Perbezaan Di luar bandar Malaysia, banyak jalan terputus sambungan, Teknologi "geo-tagging" kos rendah boleh digunakan untuk mengumpul ribuan imej dan video projek jalan raya dengan telefon pintar. Drons juga digunakan untuk mendahulukan projek-projek keutamaan, dengan sebaiknya serta berfungsi sebagai pusat tumpuan untuk maklumat lebih lanjut dan keutamaan infrastruktur tempatan.


Kembali ke Asas: Pemetaan Dron untuk Keutamaan Peta asas adalah prasyarat untuk jalan yang lebih baik. Apabila sebuah komuniti dipetakan, pihak berkuasa akan dapat memberi gambaran yang baik untuk perancangan dan pembangunan. Pemetaan dron akan dapat mempercepatkan proses ini dan membantu dalam pembangunan jalan raya, terutama untuk menghubungkan masyarakat luar bandar. Walaupun dron mempunyai potensi untuk memberikan jumlah maklumat yang tidak terhingga, impak sebenar akan memerlukan penggunaan tangle, praktikal dan mengeksploitasi teknologi yang baru muncul. Dron adalah alat perolehan data yang membantu perancangan, penganggaran dan pengawasan jalan raya yang baik.


Drons membantu kami memberi keutamaan kepada bagaimana menangani cabaran laluan terakhir. Kami tahu bahawa dengan kerja-kerja penyiasatan, perancangan dan pembangunan dapat membekal pengetahuan dan keupayaan untuk memahami bagaimana Drons dapat meningkatkan produktiviti, kami akan dapat mewujudkan aliran kerja yang lebih efisien dalam pembinaan jalan raya.

Comments


bottom of page