top of page
Search

Bagaimanakah Drons Digunakan Dalam Pertanian?

Updated: Sep 6, 2019

Bagaimanakah Drons Digunakan Dalam Pertanian?


Dron dalam pertanian semakin berkembang apabila petani menyedari kemampuan teknologi untuk melaksanakan tugas-tugas utama dan berpotensi dalam pembangunan yang cepat untuk mengambil peranan yang lebih besar pada masa depan.


Kebolehan teknologi telah dipertingkatkan lagi dengan mengurangkan kos peralatan yang mengurangkan perbelanjaan awal dan menawarkan potensi pulangan pelaburan yang lebih pantas. Kemajuan pesat dalam skop teknologi menimbulkan berbagai kegunaan termasuk pemetaan udara, pemeriksaan kesihatan tanaman, serta penyemburan tanaman.


Penggunaan Semasa


1. Baja Precision

Kawasan kekurangan nitrogen dalam tanaman boleh dikenalpasti dengan jelas dari menggunakan drone dengan punca yang telah meningkatkan sensor. Sensor tersebut berkaliber untuk mengehadkan kesan perubahan paras cahaya matahari dan membolehkan pengaburan yang lebih tepat untuk kawasan hijau dibuat. Dron dapat mengambil gambar-gambar dari kanopi tumbuhan tanaman. Imej-imej tersebut kemudiannya disusun bersama untuk membentuk peta dan perisian yang digunakan untuk mengenal pasti corak pertumbuhan. Dari situ, satu program baja yang tepat boleh disesuaikan untuk memadankan keperluan nutrien yang memajukan tanaman di kawasan yang berlainan di lapangan.


2. Pengawalan rumpai dan penyakit

Pengendali dron dapat menilai tahap penyakit secara tepat pada tanaman yang boleh dimakan. Dron mengumpul data yang mengiktiraf ciri-ciri yang membayangkan perbezaan pelbagai spesies tumbuhan dan kawasan tanaman yang telah mendapat penyakit. Kebun juga boleh menggunakan teknologi dengan pengenalan yang tepat dan penandaan kulit yang dijangkiti dengan pantas.


3. Pemetaan Pokok dan Tanah

Petani boleh mendapat manfaat daripada laporan tentang jarak pokok dan baris dengan pengiraan tepat liputan kanopi. Kaedah yang sama digunakan untuk perhutanan dan pengeluaran kayu di mana dron boleh memainkan peranan penting dalam mengakses kawasan terpencil di tempat lain yang sukar untuk ditutupi.


Keupayaan untuk menampung kawasan tanah besar adalah manfaat utama untuk pemetaan secara am. Beratus-ratus hektar boleh dipetakan dalam sehari dengan sistem yang paling canggih dengan tepat membetulkan perubahan dalam ciri-ciri kawasan dan sempadan sehingga 10cm. Data yang ditangkap kemudian mencipta model komputer 3D untuk menyerlahkan ciri-ciri tanah dan sebarang perubahan yang mungkin berlaku.

Commenti


bottom of page